העיר נתניה עוברת בשני העשורים האחרונים מהפכה של ממש. מעיר מנומנמת בשרון, היא הפכה להיות מקור משיכה הן למשפחות צעירות שביקשו לעזוב את המגורים במרכז אך להישאר קרוב אליו, לעולים חדשים מאירופה ובפרט מצרפת, וכן לחבר'ה צעירים שאינם יכולים להרשות לעצמם להתגורר ולעבוד בתל אביב וסביבתה.
לכן נבנו בעיר שכונות חדשות, הן בדרומה והן במזרחה, מה שהגדיל את כמות האוכלוסייה בעיר בצורה עצומה, לצד עסקים, ישראלים ובינלאומיים, שפתחו מפעלים וחנויות בעיר, מה שהגדיל את היקף התעסוקה, המסחר וכן את כמות האנשים שעברו להתגורר בעיר, בין אם בגלל שנדרשו לכך מסיבות של תעסוקה ובין אם בגלל שנפתחו בעיר משרות רבות שיצרו אפשרויות חדשות.
כל זה מוביל אותנו לשינוי משמעותי נוסף שהתרחש בנתניה, אשר היה חייב להתרחש כתוצאה מגידול התושבים והשינוי בסטטוס של העיר. מערכת החינוך עברה שינוי משמעותי. נפתחו בה יותר גני ילדים, יותר בתי ספר, תיכונים וכן העיר נתניה נהנית היום ממכללה מקומית שמושכת אליה צעירים וצעירות גם מהעיר ומהסביבה, וכן מאזורים אחרים ברחבי הארץ.
מעט נתונים
בסך הכל, יש בנתניה למעלה מ-84 בתי ספר, בהם לומדים למעלה מ-34 אלף תלמידים. בנתניה עובדים למעלה מ-3000 מורים. כאשר בממוצע בכל כיתה יש 28 תלמידים. 136 כיתות מיועדות לחינוך מיוחד. בעיר פועלים 3 בתי ספר לגילאים 6-21 אשר מיועדים לחינוך המיוחד, בנוסף השנה נפתח בית ספר שמיועד לילדים עם בעיות רגישויות והתנהגויות. חלק מהכיתות שמיועדות לחינוך מיוחדות, פעילות בבתי ספר רגילים ובמקרים מסוימים הילדים עצמם משולבים במערכת חינוך רגילה, על פי מידת יכולותיהם וכמובן על פי המלצות המערכת.
בעיר אפשר למצוא 386 גני ילדים, בהם רשומים 11 אלף תלמידים ועליהם מפקחים למעלה מ-450 עובדי הוראה. 48 מתוך הגנים מיועדים עבור חינוך מיוחד.
רוב המוסדות החינוך משתייכים לרשת החינוך הממלכתית, קרי החינוך החילוני. במקום שני נמצא ממלכתי דתי, ובתחתית הרשימה מוסדות של החינוך החרדי, אשר רובם נמצאים בקרית צאנז בעיר.
בדומה לרשויות אחרות, תהליך הרישום מתבצע על פי אזורים והתאמה. בכל אזור יש גני ילדים ובית ספר, על ההורים לרשום את הילדים כמה שיותר מוקדם לגן על מנת שיהיה להם מקום, אופציה אחרת היא לרשום את הילד בגן פרטי או בגן של עמותה מסוימת. עם סיום שהותו של הילד בגן, הוא עובר לבית ספר, על פי האזור בו הוא נמצא וכן על פי מידת התאמתו (בהנחה והוא צריך חינוך מיוחד או כל סוג אחר). הרישום מתבצע לקראת סוף השנה.
צריך לומר, אם הורים רוצים, אזי הם יכולים לרשום את ילדיהם לבתי ספר מחוץ לעיר, בתי ספר או תיכונים פרטיים בעלי מגמות שונות. זאת בתנאי כמובן שיש להם אפשרות כלכלית לממן זאת.
תיכונים בנתניה
בעיר נתניה פועלים כ-17 תיכונים. 4 מתוכם תיכונים מקצועיים (כולל שני סניפים של אורט ליביבוץ') וכן מספר תיכונים שהם למעשה ישיבות תיכוניות לבנים או מוסדות חינוך לבנות. מלבדם כל שאר התיכונים הם רגילים והרמה שלהם מגוונת. בחלק מהתיכונים אפשר למצוא גם חטיבות ביניים צמודות להם. בסך הכל, 9 מהתיכונים שייכים לזרם הממלכתי, בעוד אחרים שייכים לממלכתי דתי או לזרם הלא רשמי (חרדי).
בשנת 2016, שישה תיכונים הוגדרו כמצטיינים על פי משרד החינוך הארצי. 4 מתוכם שייכים לחינוך הדתי, שניים לחינוך הממלכתי הרגיל. הפרמטרים לבחירה זו, היתה רמת השיפור של התלמידים ביחס לשנים קודמות וכן פעילות חינוך לערכים חיצוניים, כולל גיוס לצבא, הגינות ותרומה לחברה.
אקדמיה בנתניה
בשנת 1994 הוקמה בנתניה המכללה העירונית. בתחילת דרכה היא פנתה אל תושבי העיר, אך עם הזמן החלוט להשתלב בה יותר ויותר סטודנטים גם מחוץ לעיר. זאת בזכות מסלולי לימוד ייחודים שלא ניתן למצוא במוסדות אחרים, וכן מסלולי לימוד אחרים ברמה גבוהה.
מכללת נתניה כוללת 4,000 סטודנטים אשר לומדים לתארים אקדמיים בתחומים שונים. המכללה מציעה לסטודנטים שנרשמים אליה אפשרות לקבל תואר ראשון במקצועות כגון, משפטים, מנהל עסקים, תקשורת, מדעי המחשב, ניהול מערכות מידע, וכן במסלולים ייחודים כמו ניהול מערכות בריאות, בנקאות ושק הוון, נדל"ן וביטוח. סטודנטים של המכללה יכולים בעזרת התואר הראשון, להירשם ללימודי תואר שני ושלישי בכל האוניברסיטאות בישראל.
במכללה מועסקים מרצים ברמות הגבוהות ביותר אשר מלמדים בקורסים השונים, המכללה מזמינה אליה מרצים בכירים ואנשי מקצוע להרצות בפני הסטודנטים, ומדי שנה עורכת שורה של כנסים ואירועים מרכזיים שמיועדים גם לסטודנטים של המכללה וגם לקהל הפתוח, כך למשל היא עורכת כנס שנתי לזכרו של ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן בו היא מארחת אנשי צבא, מודיעין, מדינאים ומרצים אשר דנים במצב הגיאופוליטי הן של האזור והן בכלל.
כאמור מכללת נתניה מציעה לנרשמים אליה מגוון רחב של אפשרויות לימוד, כל זה בתנאים הטובים ביותר, הן מבחינת כיתות לימוד והן מבחינת אמצעים, בין אם זה מעבדות, מחשבים וכדומה. במהלך השנים שהמכללה קיימת, היא התפתחה והציבה סטנדרטים חדשים בתחום, בתור מכללה שאיננה נסמכת על סבסוד ממשלתי ועל כן שכר הלימוד בה הוא גבוה ובהתאם לכך, נהנים הסטודנטים שלומדים במקום, מתנאים איכותיים, מרצים בכירים ומסלולי לימוד מעניינים. מאחר והמכללה איננה נסמכת על סבסוד ממשלתי, אזי שהיא יכולה גם להבטיח לסטודנטים שלומדים בה חירות אקדמית מוחלטת וכן לעובדים שלה.
המכללה מפעילה גם תחנת רדיו "קול נתניה" עם אולפני רדיו איכותיים שמכשירים דור חדש של עיתונאים, כמוכם אפשר למצוא במקום חדר עסקאות המקושר אונליין לבורסות בעולם, מרכז ספורט גדול ומפואר, בית קולנוע ייחודי, אמפיתיאטרון בו נערכים מופעים רבים ועוד שורה ארוכה של מבנים שאי אפשר למצוא בשום מקום אחר, ומלמדים הן על ייחודיות המכללה והן על איכותה. בנוסף המכללה מפעילה מגוון תוכניות למען הקהילה, כולל תוכניות משפטיות, תרבותיות, קהילתיות ועוד. זה גם מה שיוצר את הקשר העמוק בין המכללה לעיר.