טופס ירוק מהווה למעשה את הצעד הראשון בדרך להוצאת רישיון נהיגה. טופס ירוק הוא למעשה השם העממי לטופס בשם: רש"ל 18. הטופס הירוק מכיל את כל הפרטים לגבי התלמיד אשר מבקש להוציא רישיון נהיגה והנפקת הטופס איננה כרוכה בעלות כספית.
עד לשנת 2020 בכדי להנפיק את טופס זה, נדרש ממבקשי הרישיון להגיע לאחת מהתחנות המורשות (ברוב המקרים, חנויות אופטיקה) ולהציג תעודה מזהה: תעודת זהות, דרכון ישראלי בתוקף או תעודת חוגר/ שוטר.
החל משנת 2020, ניתן מילוי הטופס הירוק מתבצע באופן דיגיטלי, דרך אתר האינטרנט של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, מה שמקל ומקצר תהליכים במידה משמעותית.
למה המדינה דורשת טופס ירוק?
המטרה של טופס ירוק, היא לספק למדינה את כל הפרטים על המועמד ללימוד נהיגה. הפקת טופס ירוק, מאפשרת למדינה לדעת את כל הפרטים החיוניים אודות מצבם של כל התלמידים והתלמידות שניגשים ללמוד נהיגה, בטרם הם מתחילים בתהליך. כך אפשר למנוע מצב בו תלמיד או תלמידה שאינם מתאימים, יתחילו ללמוד ואז יתברר שאינם יכולים לקבל אישור.
המדינה גם משתמשת בטפסים אלו בשביל להפיק נתונים שונים, אשר יכולים לעזור להם בעתיד לקביעת חוקים, תקנות ודברים אחרים שקשורים באופן כללי לתחום הנהיגה ובפרט לכל מה שקשור לתחום של לימוד נהיגה.
מה נדרש בשביל לקבל טופס ירוק?
לצורך הפקת טופס ירוק, יש למלא הצהרה רפואית הכוללת התייחסות הן למצב פיזי והן למצב נפשי. חשוב לציין בהקשר זה שתי נקודות:
נקודה ראשונה: אם תציינו נקודה חיובית בהצהרה, זה לא אומר שידחו את בקשתכם, אלא שתידרשו להציג מסמכים רפואיים מסוימים ואז יהיה אפשר לדון בה.
נקודה שנייה: במידה ותציינו פרטים לא אמינים, כוזבים, מטעים, אזי שאתם עלולים להתמודד עם מצב בו לא ירשו לכם להוציא רישיון נהיגה או לחדש אותו.
יש לציין עוד, במידה וחל שינוי מסוים במצב בריאותכם והוא עלול להשפיע על התפקוד שלכם כנהגים, אזי שתידרשו לציין זאת (מדובר על מקרים של מחלות לב, בעיות במערכות העצבים, העצמות, ראייה, שמיעה ודברים אחרים שעלולים להשפיע כך או אחרת על הנהיגה). ההצהרה עצמה תקפה לשלוש שנים ואין היא מחייבת אתכם לפנות לרופא המשפחה, אלא אתם יכולים למלא אותה בעצמם.
מה עושים עם הבקשה שלכם נדחתה?
במידה והבקשה שלכם נדחתה, אז תוכלו להגיש ערעור. זאת תוכלו לעשות באמצעות משרד הרישוי, תצטרכו למלא שוב את הבקשה, תוכלו למלא טופס ירוק דיגיטלי, ולצרף את כל המסמכים המלמדים שהתשובה הראשונה לא היתה נכונה.
אחרי שתמלאו את הצהרת הבריאות ותשלחו אותה כפי שיידרש מכם, תקבלו בחזרה אתה טופס לכתובת המייל שלכם ולמספר הטלפון שהזנתם במסמך. יחד איתם תקבלו מסרון, אשר יסביר לכם על השלבים הבאים בתהליך. קרי בדיקות שעליכם לעבור וצילום.
אלו בדיקות יש לבצע?
הבדיקה המשמעותית והחשובה ביותר אותה יש לבצע בכדי לקבל אישור על טופס ירוק היא בדיקת ראייה. בדיקת הראייה תתבצע על ידי אופטומטריסט מורשה, כאשר עליו לוודא שלא קיימות בעיות ראייה אשר אינן מטופלות ועלולות לפגוע בכישורי הנהיגה – כמובן, שבמידה ומתגלות בעיות כאלו, האופטומטריסט יכול להמליץ על משקפיים או אמצעי עזר אחרים.
בדיקת עיניים לצורך הוצאת טופס ירוק, חייבת להתבצע אך ורק אצל איש מקצוע מורשה שמשרד התחבורה מכיר בבדיקות שהוא מבצע. כמו כן, לא כל המועמדים יעשו אותה בדיקה. לכל דרגת רישיון נהיגה נדרשת בדיקת ראיה שונה. על כן, ייתכן מאוד שלא תעשו את אותה בדיקה שחבריכם או בני משפחתכם עברו. הבדיקה כרוכה בתשלום. במידה ויתברר שאתם צריכים להרכיב משקפיים, כמובן שתוכלו לעשות זאת במקום עצמו, גם זה בתשלום.
איך מבצעים צילום ולמה זה חשוב?
מי שחשוב לו איך שהוא יוצא בתמונות, חשוב שיקפיד להשקיע במראה החיצוני מכיוון שחלק מהליך הנפקת הטופס, מצריך לגשת אל אחת מהתחנות הרלוונטיות ולהצטלם – ויש לקחת בחשבון שאותה התמונה עתידה ללוות את מבקש הרישיון לאורך שנים לא מעטות.
התמונה תישמר במאגר משרד התחבורה ותשרת אתכם, כאמור, לאורך שנים. אתם תצטרכו להצטלם שהפנים שלכם גלויות וניתן לזהות אתכם.
נקודות שחשוב לזכור כשניגשים לתחנת צילום:
- יש להגיע עם תעודה מזהה (תעודת זהות או דרכון)
- קטינים מתחת לגיל 16, צריכים להגיע בליווי אחד ההורים, תעודת זהות שלהם כולל ספח.
- הצילום לא אמור להיות כרוך בתשלום
- ניתן לקבל רשימה מלאה איפה ניתן להצטלם, במשרד אתר התחבורה.
חשוב לציין, שלאחר הנפקת הטופס הבירוקרטיה סביב הוצאת רישיון הנהיגה עדיין תהיה רחוקה מסיומה כאשר יש צורך לעבור בדיקות שונות ולקבל אישורים רפואיים אשר מעידים כין אותו אדם אכן כשיר לנהיגה.
איך בעבר הוציאו טופס ירוק ואיך זה בהווה?
בעבר הפקת טופס ירוק דרש גם בדיקה של רופא משפחה או קצין העיר, אך כיום, הדרישה היחידה מהמועמד היא למלא טופס הצהרת בריאות – יחד עם זאת, יש מקרים חריגים בהם מבקש הרישיון יתבקש לבצע בדיקות רפואיות נוספות.
בעבר, היה צורך, גם להגיע אל משרד הרישוי למלא את ההצהרה ולהציג אותה. היום, ניתן להפיק טופס ירוק דיגיטלי. קרי דרך האינטרנט. זה מאפשר לכל מי שמעוניין ללמוד נהיגה, לבצע את התהליך בצורה מאוד פשוטה, נוחה ומהירה. מאחר ויש לא מעט צעירים וצעירות המתגוררים במקומות בהם אין סניף של משרד הרישוי, אזי שזה חוסך להם זמן וטרחה.
מה קורה אחרי שמשלימים את כל התהליך?
לאחר השלמת מילוי הטופס הירוק, יש לגשת למשרד הרישוי, ולקבל אישור על הטופס וכמובן, להתקדם לשלבים הבאים בהליך הוצאת רישיון הנהיגה.
ברגע שמפיקים טופס ירוק דיגיטלי או ידני, אזי שמקבלים מסרון ממשרד התחבורה ואפשר לגשת לעשות מבחן עיוני, תיאוריה. מבחן שבלעדיו לא ניתן להוציא רישיון נהיגה. ישנם מועמדים שלא יצטרכו לעבור את המבחן, אם נניח עברו אותו בעבר עבור רישיון נהיגה אחר שהם הוציאו. במקרה כזה, הם יקבלו הודעה שהם זכאים לפטור ויוכלו להמשיך הלאה בתהליך הלמידה.
מי שנמצא לא כשיר ללמוד נהיגה, יקבל אף הוא הודעה על כך במסרון, עם פירוט מלא מדוע, ויוכל להחליט האם להגיש ערעור או שמא להשאיר את המצב כפי שהוא.
מה השלבים הבאים בתהליך?
אחרי שמפיקים טופס ירוק, מקבלים את ההודעה שהכל מאושר ואפשר להתקדם, למעשה ניתן להתחיל ללמוד נהיגה בצורה מסודרת. חשוב להדגיש, מי שלא קיבל הודעת SMS שהוא יכול להיבחן לתיאוריה, לא יוכל לגשת למבחן.
תחילה יהיה אפשר לעבור מבחן עיוני, קרי מבחן תיאוריה ולאחר מכן מבחן מעשי
מה צריך בשביל לעבור מבחן עיוני ומעשי?
מבחן עיוני נמשך 40 דקות, מתבצע דרך מחשב, וכולל שלושים שאלות אמריקאיות (תשובות לבחירה). יש להשיב לפחות על 26 תשובות נכונות בשביל לעבור את המבחן. את המבחן ניתן לעבור במרכזי בחינות הפרוסים ברחבי הארץ. בסיומו מקבלים הודעה לפלאפון על התוצאה, וכן את התשובות לשאלות שלא נענו בצורה נכונה.
בשביל לעבור את המבחן, אין צורך להציג טופס ירוק, אך יש להציג תעודה מזהה (בני 16 ומטה צריכים להציג תעודת זהות של הוריהם). לפני תחילת המבחן יש לשלם אגרה, במזומן או באשראי דרך אתר הבחינה. אם יש צורך בהתאמות פדגוגיות (הארכת זמן), חשוב להציג מסמכים המוכיחים זאת. אפשר גם להיבחן בעל פה, במידה ויש לכם אישור על כך. בשביל לבצע מבחן עיוני בעל פה, יש להזמין מקום מראש דרך סניפי משרד הרישוי.
אחרי שעברתם תיאוריה, וסיימתם לפחות 28 שיעורי נהיגה, תוכלו לגשת למבחן מעשי. תחילה המורה יבצע מבדק פנימי, שאיננו קובע דבר לגבי הרישיון, ולאחר מכן, תוכלו לעבור מבחן מעשי בזמן שהמורה מחליט שהוא נכון עבורכם. הוא ירשום אתכם, ואתם תקבלו את כל הפרטים אודות המבחן. במידה והרישום לא התקבל, לא תוכלו לבצע את המבחן.
הוצאת טופס ירוק בנתניה
כאמור, מכיוון שמילוי הטופס הירוק מתבצע כיום בצורה מקוונת, לעיר המגורים של מבקש הרישיון, אין באמת השפעה על התהליך. יחד עם זאת מי שמחפש אחר תחנה לצילום לרישיון בנתניה או להנפקת רישיון בינלאומי יוכל למצוא את מבוקשו בחנות האופטיקה "אופטיקל סנטר" אשר ממוקמת במתחם סיטי פולג בעיר.
סיכום
הוצאת טופס ירוק הוא שלב חשוב וחיוני בדרך לרישיון נהיגה. יש לעבור היטב על כל הפרטים, לבחון אותם ולבצע את כל מה שנדרש מכם, בשביל שתוכלו להפיק את הטופס כראוי, להציג אותו ולהתקדם הלאה אל מבחן תיאוריה, מבחן מעשי, וכמובן להפקת רישיון נהיגה שישמש אתכם מכאן והלאה.